Missió “100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030”, de la C. Europea. Convocatòria d’expressió d’interès

Comparteixo la informació sobre aquesta convocatòria pensada per als municipis que estiguin interessats en poder arribar a ser pioners en l’assoliment de la fita de “Ciutat climàticament neutra i intel·ligent”, una estratègia a llarg termini marcada per la Comissió europea per assolir l’any 2050:

https://ec.europa.eu/clima/eu-action/climate-strategies-targets/2050-long-term-strategy_es

El projecte vol mobilitzar les autoritats locals, els ciutadans, empreses, inversors i autoritats regionals i nacionals per aconseguir dos objectius:

1) Poder oferir l’exemple de 100 ciutats que han arribat a ser intel·ligents i climàticament neutres (per l’any 2030),

2) Assegurar que aquestes ciutats actuïn com a centres d'experimentació i innovació per permetre que tota la resta de les ciutats europees seguir l’exemple, cara al 2050.

Si bé les ciutats ja tenen accés a una àmplia gamma de programes a nivell regional, nacional, europeu i global per assolir aquests objectius, el valor afegit de la Missió Ciutats és que adopta un enfocament intersectorial i orientat a la demanda, creant sinergies entre iniciatives existents. Basa totes les seves activitats en les necessitats reals de cada ciutat per assolir la Missió.

Aquesta convocatòria és per posar l’accelerador i fer un primer pas. En aquesta primera fase cal que les ciutats interessades manifestin formalment el seu interès en participar-hi. Aquest projecte forma part de les "European Missions" i anima a constituir un grup de ciutats per arribar a ser, l’any 2030, ciutats intel·ligents i climàticament neutres.

Després de l'avaluació per part d'experts independents, la Comissió anunciarà la llista de ciutats participants seleccionades abans de l'abril de 2022. Les ciutats seleccionades podran començar a treballar elaborant els seus contractes de ciutats climàtiques, amb el suport de la Plataforma de la missió.

Què aporta la Missió a les ciutats que hi participin:

Aquestes ciutats prepararan i implementaran un "Contracte de ciutat climàtica" que es crearà conjuntament amb els agents locals i els seus ciutadans. Els beneficis que la Missió de les ciutats oferirà són:

  • Assessorament i assistència a la mida, per part d'una "plataforma de Missió", per exemple, per desenvolupar un pla d'inversió per obtenir finançament extern
  • Oportunitats de finançament mitjançant la disponibilitat d’una "etiqueta de Missió"
  • Oportunitats de finançament perquè les ciutats formin part de grans accions d'innovació, projectes pilot i demostratius
  • Suport mitjançant una xarxa de coordinació nacional
  • Oportunitats de treball en xarxa, aprenentatge i intercanvi d'experiències entre ciutats
  • Adhesió i implicació dels ciutadans i les comunitats locals per a solucions climàticament neutrals
  • Alta visibilitat: millora el perfil polític i l'atractiu per a la inversió i els treballadors qualificats

Podeu trobar un resum en castellà aquí:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/funding/documents/ec_rtd_mission-cities-citizens-summary_es.pdf

Cóm procedir per fer la inscripció:

En aquesta primera fase cal simplement que els municipis interessats manifestin el seu interès en el programa “Ciutats climàticament neutres” i s’enregistrin en l’enllaç que es posa a continuació.

Convocatòria d'Expressió d'Interès per a Ciutats Climàticament Neutres (publicada el 25/11/21 amb data límit el 31 de gener de 2022). Manquen pocs dies!

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/CNC-Pre-Registration

Nota: Cal tenir en compte que haureu d'utilitzar o crear un compte d'inici de sessió a la UE per accedir al formulari de registre.

La inscripció és necessària per rebre, mitjançant correu electrònic, l'enllaç per accedir al qüestionari de la Convocatòria d'Expressió d'Interès. Si no rebeu l'enllaç després de 3 dies laborables, poseu-vos en contacte amb els organitzadors, mitjançant el correu electrònic de EC CITIES MISSION:

EC-CITIES-MISSION@ec.europa.eu

Més informació...

Podreu trobar les gravacions en vídeo del webinar explicatiu que es va fer el passat 1 d’octubre, on, entre d'altres, hi va participar en Matthew Baldwin, cap de la Missió.

https://ec.europa.eu/info/events/climate-neutral-and-smart-cities-mission-webinar-2021-oct-01_es

El novembre del 2021 es va publicar un kit d'informacions per a ciutats, amb la informació completa sobre la missió "100 ciutats intel·ligents i climàticament neutres per al 2030". Potser ja l’havíeu llegit, però per si de cas el podeu descarregar d’aquest enllaç:

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/funding/documents/ec_rtd_eu-mission-climate-neutral-cities-infokit.pdf

La part primera part de l'Info Kit (“Entendre la missió de les ciutats”) és una guia pràctica per ajudar les ciutats a preparar-se per aquesta Crida d'Expressió d'Interès, que s’acaba a finals de gener.

La part II ("Una guia breu sobre la neutralitat climàtica urbana") ofereix recursos i estratègies cap a la neutralitat climàtica a nivell de ciutat. Pretén servir d'orientació durant la implementació de la Missió. Per tant és merament informativa i no s’ha de portar pas a terme encara en aquesta etapa d'expressar el l’interès.

També s'ha publicat un document de preguntes freqüents (FAQ) que s'actualitza sovint, i que conté respostes a les preguntes formulades pels participants durant el seminari web "La missió de ciutats intel·ligents i climàtiques neutres" de l'1 d'octubre, i que es va actualitzant.

https://ec.europa.eu/info/sites/default/files/research_and_innovation/funding/documents/ec_rtd_eu-missions-cities-faq.pdf

• Fitxa informativa del Projecte:

https://ec.europa.eu/info/files/eu-cities-mission-what-it-my-city-and-how-can-we-become-part-it_en

• Lloc web de la missió, amb actualitzacions sobre els propers seminaris web i enregistraments d'anteriors:

https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/funding/funding-opportunities/funding-programmes-and- convocatòries obertes/horizon-europe/missions-horizon-europe/climate-neutral-and-smart-cities_ca

• El 16/12/2021, 10h00-12h30, es va celebrar la 1a reunió de la Plataforma de les parts interessades de la contaminació zero (plataforma de missió) - streaming web

• L'acte de llançament d'alt nivell de la Plataforma Zero Pollution Stakeholder va tenir lloc el 16/12 amb Frans Timmermans, vicepresident executiu de la Comissió Europea i Apostolos Tzitzikostas, president del Comitè Europeu de les Regions inaugurant l'acte. La discussió va permetre als membres i observadors compartir la seva motivació, prioritats i compromisos per al treball de la Plataforma de Missió. Reunió gravada a:

https://webcast.ec.europa.eu/zero-pollution-stakeholder-platform

• Podeu trobar més informació sobre la reunió i el treball de la Plataforma a:

https://ec.europa.eu/environment/events/launch-event-zero-pollution-stakeholder-platform_en

• Convocatòria Horitzó Europa per implementar la Missió Ciutats llançada el desembre de 2022:

https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/docs/2021-2027/horizon/wp-call/2021-2022/wp-12-missions_horizon-2021-2022_en.pdf

Agrairem si podeu compartir aquesta Crida per l'Expressió d'interès i qualsevol altra informació relacionada que considereu rellevant amb els grups d'interès/xarxes de la vostra ciutat, o d’altres.