Empanades

Bona tarda,

Teniem l'esperaça que en aquest últim RD sortis quelcom relacionat amb les empanades ja que fa temps que estan sortint nous establiments i crec personalment que s'hauria de regular. 

M'agradaria saber que feu quan us trobeu amb establiments amb empanades exposades a temperatura ambient sense cap tipus de control.

Jo demano que estiguin refrigerades, que m'assegurin una rotació de màxim 2h o una fixa tècnica del producte que demostri que pot estar a temperatura ambient X hores. No se si em passo o si hauria de demanar directament la refrigeració. Per això si poguessim posar en comú que fa cadascú podriem seguir una mica una mateixa linia.

Que opineu?

Darrera resposta: Joaquim Manuel Mas i Arce 20/02/2023 - 13:56

3 comentaris

Mas i Arce, Joaquim Manuel

Bon dia,

Us trameto més informació, per si és del vostre interès, en relació al tema de les "empanades" que a nosaltres també ens ha preocupat ja que darrerament estan proliferant els establiments, sedentaris o de fires, que ofereixen aquest producte.

Fa uns mesos vam fer les inspeccions a botigues d'una coneguda cadena d'empanades (no diré el nom, però té bigoti, he he). Ens vam trobar que estaven exposades en vitrina, protegides però sense fred. Vam fer com sempre, agafar l'etiqueta de les caixes (tot el gènere arriba i es manté en congelació) i veure que hi deia; s'especificava que un cop fora de le l'envàs es portava directament a coció, sense descongelar, a 240 graus, i un cop feta i exposada s'havia de consumir inmediatament, no deixava l'opció de mantenir l'empanada determinat temps en exposició abans del consum. Vam requerir que ens demostressin la possible viabilitat del producte a temperatura ambient sense perill pel consumidor sinó els exigiríem refrigeració per l'exposició.

Poc temps després ens van fer arribar analíques microbiològiques fetes per un laboratori acreditat en les que es demostrava que les empanades de vedella i pollastre donaven uns paràmetres correctes en 2 i 3 dies respectivament (als 5 dies també donaven bé). Hi hem tornat fa un parell de setmanes i hem comprovat que han canviat l'etiqueta, ara diu: un cop sortides del forn es poden consumir en 24 hores o mantenir refrigerades entre 2 i 4 graus fins a 48 hores.

Vam aprofitar per agafar mostres prospectives (vedella, pollastre, espincacs i mozarella, i tomàquet, formatge i alfàbrega) i han donat bé.

Hem arribat a l'acord amb els responsables que el que no es consumeixi en una jornada laboral es llençarà per estar més tranquils.

Aquí ho deixo

Llorens Hidalgo, Alba

Hola Eva,

Nosaltres no els demanem refrigeració ja que considerem que són aliments estables a temperatura ambient. 

A l'ASPB ens han comentat que també segueixen aquest criteri, arran d'un estudi intern que van fer fa un temps amb productes equivlents i que els resultats dels anàlisis microbiològics confirmaven que no els calia refrigeració.

Bon cap de setmana!

Castrillo Casarrubios, Lídia

Hola Alba,

Merci per la resposta, veiem que ambdues administracions coincidiu amb que no cal refrigeració.

Tot i així, ens ajudaria molt per exemple disposar d'aquest estudi de l'ASPB o que des de la DIBA fessiu un document tipus instrucció, alguna cosa més oficial.

No pot ser que des de diferents adminstracions tractem de forma diferent la conservació de les empanades, doncs aixó provoca confusió en els titulars d'activitats d'aquesta tipologia, que en moltes ocasions són franquicies.

Resto a l'espera de les vostres aportacions.

Bon inici de setmana!